Ėdalo sukeltos alergijos ir atopijos gydymas hidrolizuotų baltymų ir polinesočių riebiųjų rūgščių dieta

Ėdalo sukeltos alergijos ir atopijos gydymas hidrolizuotų baltymų ir polinesočių riebiųjų rūgščių dieta

Alergijos arba nepalankios reakcijos į ėdalą gali būti skirstomos į ėdalo sukeltas alergijas (imunologines) ir ėdalo netoleravimą (neimunologines). Alergiškiems šunims dažniausiai pasireiškia dermatologiniai simptomai - niežulys, eritema, edema, savęs žalojimas, be to, gali pasireikšti ir gastrointestinaliniai sutrikimai, tokie kaip vėmimas, dujų kaupimasis, diarėja.

Jautrumas ėdalui gali būti nustatytas tik eliminacijos ir provokacijos testais. Diagnozavimas reikalauja gero gyvūno savininko bendradarbiavimo, atsakomybės ir atkaklumo, nes dažniausiai dėl praktinių kliūčių testai būna nutraukiami nesulaukus reikiamo termino.

Hipoalerginės dietos su vientisais baltymais

Klasikinė eliminacijos dieta tai tradicinė naminė dieta, susidedanti iš baltymų, riebalų ir angliavandenių šaltinių, kurie yra nauji gyvūnui. Namuose gamintos dietos dažniausiai nėra pilnavertės maistingumo atžvilgiu ir turi neigiamų aspektų savininkui. Jos reikalauja daug darbo, brangios ir dažnai blogai priimamos, tai skatina dietų nesilaikymą.

Tradicinė eliminacijos dieta yra ėrienos ir ryžių pagrindu, tačiau šie ingredientai dabar dažnai naudojami komerciniuose ėdaluose, todėl negali būti laikomi naujais ingredientais. Nauji deriniai iš bulvių ar ryžių, kaip angliavandenių šaltinių ir antienos, triušienos, elnienos ar žuvies kaip baltymų šaltinių dabar naudojami ir namie gaminamoms ir komercinėms hipoalerginėms dietoms.

Komercinės eliminacijos ir/ar terapinės dietos, kurios yra pilnavertės maistine sudėtimi, prieinamos kainos ir gali būti šeriamos neribotą laiką yra naudingos abiems, ir šeimininkui, ir veterinarui. Net ir su tokiomis dietomis klinikinių simptomų atsinaujinimas šunims, turintiems nustatytą jautrumą, buvo matomas vidutiniškai 50% pacientų (žiūr. 1 lent.).

Gera žinia yra ta, kad pasiūloje turint šitiek rūšių hipoalerginių dietų, pagrįstų vientisais baltymais, turėtų būti lengva pritaikyti dietą, kuri gydo kiekvieną individualų pacientą, jautrų ėdalui. Tinkamos dietos identifikavimas galimas tik bandymo/suklydimo būdu.

Hipoalerginės dietos su hidrolizuotais baltymais

Atliktuose tyrimuose su veršeliais pastebimos retesnės alerginės reakcijos pašarui, duodant fermentų suskaidytus sojų baltymus, lyginant su vientisais baltymais. Baltymų karpymas į mažesnius peptidinius fragmentus akivaizdžiai sumažina jų antigeniškumą. Šis metodas taikomas šunims, turintiems padidintą jautrumą ėdalui. Šunims, turintiems jautrumą sojų baltymams, vystosi niežulys, ėdant vientisus baltymus, ko nebūna juos šeriant hidrolizuotais sojos baltymais.

Komercinės hipoalerginės dietos, susidedančios iš hidrolizuotų vištienos baltymų ir kukurūzų krakmolo ar hidrolizuotų sojos baltymų ir ryžių derinių yra naudojamos kaip eliminacijos dietos. Eliminacijos dietos su hidrolizuotais ir vientisais baltymais nebuvo tiesiogiai lyginamos, bet remiantis duomenimis apie eliminavimo dietas su vientisais ir hidrolizuotais baltymais galima teigti, kad ėdalo alergijos valdyme hipoalerginės dietos su hidrolizuotais baltymais yra efektyvesnės nei vientisų baltymų dietos.

Atopinis dermatitas

Atopija ir jautrumas ėdalui dažnai pasireiškia kartu ir turi panašius klinikinius simptomus, bet odos pažeidimai, sukelti inhaliuotų alergenų, nereaguos į hipoalerginių baltymų šaltinius. Atopinio dermatito gydymas apima lėtinių uždegiminių reakcijų odoje mažinimą. Eikozanoidai, sudaryti iš dihomo-gama-linoleno rūgšties ir eikozapentaeno rūgšties (EPA) turi antiuždegiminių savybių.

Dvigubi akli ir placebo kontroliuojami tyrimai šunims, turintiems atopinį dermatitą parodė, kad papildai su agurklės aliejumi, turinčiu daug gamma-linoleno rūgšties (GLA) ir žuvų taukais, turinčiais daug EPA, mažina niežulio, eritemos (paraudimo) ir savęs žalojimo pasireiškimo dažnumą.

Gauti geri rezultatai naudojant sausą dietą, susidedančią iš 0,5% agurklės aliejaus ir 5% žuvų taukų, ir turinti bendrą riebalų kiekį 20%. Dietos veiksmingumas buvo bandomas keturiose klinikose naudojant dvigubą aklą-placebo kontroliuojamą tyrimo modelį.

1 diagrama parodo, kad po 10 savaičių dietos naudojimo niežulys ir paraudimo lygis sumažėjo perpus, kai kontrolinis gydymas neturėjo jokio poveikio. Pasak šeimininkų, dieta pagerino odos būklę 60% šunų. Daugumos pacientų, turinčių atopinį dermatitą būklė pagerėjo po šėrimo dieta, praturtinta tinkamais žuvų taukų ir agurklių aliejaus kiekiais. Tačiau visada bus skirtingų individualių gyvūnų reakcijų.

Išvados

Jautrumas ėdalui ir atopija dažnai šunims pasireiškia kartu. Jei to nebūtų, ėdalo eliminacijos ir provokacijos testai padėtų galutinai atskirti šiuos du susirgimus. Atopija nereaguoja į hipoalerginius baltymų šaltinius. Praktikoje būtų naudinga gydyti pacientus, jautrius ėdalui ir turinčius atopiją ta pačia dieta, kuri turėtų būti sudaryta iš hipoalerginių angliavandenių šaltinių ir hidrolizuotų baltymų, praturtinta žuvų taukais ir agurklių aliejumi.

Prof., Dr. Anton C Beynen